Stikkord

Månedens tema: temaet for juli var å lese en bok der handlingen foregår i Afrika. Dette er et ganske nytt område for meg, jeg har lest få bøker derifra tidligere. Heldigvis er dette noe jeg liker ved lesesirkelen – å utvide «litteraturhorisonten».

Bok: Julys people

Forfatter: Nadine Gordimer

Umiddelbar tanke: Dette var et godt første møte med en ny forfatter og en ny verdensdel litteraturmessig.

july

Handling: Gordimer skrev denne romanen før slutten på apartheid, og den er hennes kommentar til hvordan hun trodde det skulle ende.

Vi kommer inn i livet til en liberal hvit sør-afrikansk familie som lever i Johannesburg. Det er borgerkrig og de blir tvunget til å forlate huset og livene sine. Redningen blir å flykte sammen med sin tjener over 15 år, July. Han tar de med tilbake til sin landsby, der hans kone og barn bor.

Her må Maureen og Bam godta en ny hverdag for seg selv og sine tre barn, Royce, Victor og Gina. De kommer fra godt betalte jobber, et stort hus og en frihet som kjennetegner ressursterke hvite. Nå må de leve i Julys mor sin leirhytte, uten innlagt vann eller strøm og med setene fra bilen som senger. Samtidig som de prøver å tilpasse seg et nytt levesett håper de inderlig på gode nyheter fra hjemstedet.

Maktbalansen forskyver seg, de snakker ikke språket til de innfødte og er helt avhengig av July for å overleve. Barna glir raskere på plass i dette nye livet enn de voksne, og Maureen prøver etterhvert å delta i innsanking av mat sammen med de andre innfødte. Forholdet til July blir satt på prøve. Han er ikke bare glad for sammensmeltningen av sitt «gamle» liv og «nye» liv i byen, og det kommer fram ved at han ikke ønsker at Maureen skal ha kontakt med sin kone, eller at barna skal gjøre og spise det samme som de innfødtes barn. Ting blir ytterlige kompliserte da landsbyens leder finner ut om familiens ankomst og ønsker å snakke med dem.

Min oppfattelse av boka: Jeg må innrømme at hovedårsaken til at jeg valgte nettopp denne boka var at den sidemessig var ganske liten med sine 160 sider. Dermed gikk det også veldig fort å komme igjennom den.

Det bakenforliggende temaet – apartheid er kanskje det mest hensiktsmessige å starte med. Det skjer en maktforskyning – de svarte sør-afrikanerne tar makten fra de hvite. Dette ligger mer i bakgrunnen av boken, mens den personlige historien er i fokus. Også her er makt et viktig tema. Makten mellom «hvit herre» og «svart tjener» endres. July frigjør seg gradvis og blir mer selvstendig i omgang med Bam og Maureen. Dette vises ved at han f.eks. tar kontroll over familiens bil og lærer å kjøre den. Deler av ydmykheten forblir hos han – slik som servicen han viser familien. Det er også interessant å lese om Julys forhold til landsbyen og de innfødte der, etter 15 år i en storby med helt andre forutsetninger for å leve. Han tar avstand fra de andres primitive liv på mange punkter og lever et mer moderne liv. Samtidig kommer han ikke unna å være en del av de innfødte med sin kone og sine barn. Han er en skikkelse jeg ikke får helt tak på – og kanskje er det det som gjør han spennende?

Ekteskapet til Bam og Maureen må også igjennom prøvelser. Bam kjenner ikke sin kone igjen i livet de lever i leirhytta. Det er en avstand imellom dem, de må bli kjent med hverandre på nytt i disse omgivelsene.

Jeg liker også veldig godt skildringen av tilnærmelsen til et nytt liv. Hvordan Maureen prøver å plukke sin egen mat sammen med kona til July og de andre kvinnene. Hvordan barna blir mer og mer lik de innfødtes barn. Denne overlevelsesevnen og ydmykheten til et nytt liv.

Det er et par hendelser i avslutningen av boken som jeg synes trekker litt ned. Et par «spenningstopper» som skulle ha gitt ny liv i historien glir litt ut i ingenting, og det hele blir et lite antiklimaks. Når det er sagt så må jeg dra fram språket – det flyter fint og noen avsnitt er nydelige, rent språkmessig.

Dette er en bok for deg som: Ønsker en bok der apartheid, makt og rase er i fokus.

Terningkast: 4

Reklame