Stikkord

Bok: Doktoren mister en pasient

Forfatter: Agatha Christie

Sjanger: Krim

Umiddelbar tanke: Hercule Poirot fungerer selvfølgelig like godt i bokformat som på tv-skjermen.

doktoren mister en pasient

Handling: Boken starter med å beskrive dødsfallet til Fru Ferrars, en kvinne ryktene sier drepte sin mann med gift. Dr. Sheppard blir naturligvis innkalt ved dødsfall i landsbyen, også i dette tilfellet. Han er fortellerstemmen i denne boka og bor sammen med sin søster Caroline, som blir beskrevet som en riktig sladrekjerring.

Noe av sladderet i landsbyen omhandler forholdet Fru Ferrars hadde til enkemannen Roger Ackroyd. Det sies at de kom svært godt overens og at det var muligheter for et  framtidig giftemål mellom dem. Det er nettopp Roger Ackroyd som ber doktoren til middag, for å diskutere en viktig sak med han. I fortrolighet forteller Ackroyd doktoren at Fru Ferrars har blitt offer for pengeutpressing og derfor har valgt å ta livet av seg selv.

Doktor Sheppard går hjemover igjen, men får senere på kvelden en telefon – Ackroyd er funnet drept inne på rommet!

Mistanken rettes raskt mot Ackroyds egen stesønn – Ralph Paton, som er som sunket i jorden. Forloveden hans, Flora, ber Hercule Poirot – den kjente detektiven om hjelp til å løse saken. Hun er sikker på at forloveden er uskyldig. Poirot får kjennskap til hemmelighet etter hemmelighet fra sentrale personer i historien, med doktor Sheppard som sin medhjelper.

Min oppfattelse av boka: Dette er den første Agatha Christie boka jeg har lest, selv om jeg er kjent med figuren Poirot fra tv. Jeg får det jeg trodde jeg kom til å få; mange mistenkte med ulike motiv og en hemmelighetsfull Poirot som holder kortene tett til brystet.

Jeg synes boka er lettlest, det er en god flyt gjennom historien. Det er likevel ganske mange personer å forholde seg til, med ulike historier som igjen har betydning for løsningen. Man må følge med for å ikke falle av. Det mest imponerende med boka er nok avslutningen. En ting er sikkert – jeg klarte ikke å forutsi den.

En av tankene som slår meg er hvor tidløst Agatha Christie skriver, det fungerer den dag i dag, og det er en god prestasjon! Dette blir ikke den siste Agatha Christie-romanen jeg leser.

Dette er en bok for deg som: setter pris på en klassisk krimhistorie

Terningkast: 4/5

Reklame