Stikkord

, ,

Det har vært dårlig med bokomtaler av 1001-bøker så langt i år, men det betyr ikke at jeg ikke har lest noen. Under følger noen ord om tre leste bøker.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Denne boka er Selma Lagerlöf sin debutroman, utgitt i 1891. Den skildrer Gösta Berlings liv i Varmland på 1820-tallet. I det første møte med Gösta Berling er han fortsatt prest. Det varer dessverre ikke lenge før alkoholen har tatt helt overhånd og han blir avsatt. Han legger seg ned i en grøft og vil bare dø, og det er der majorinnen på Ekeby finner han. Han overtales til å bli en av kavalerene på Ekeby.

Det blir raskt forandringer i styret på Ekeby. Majorinnen blir fordrevet fra stedet og kavalerene tar over styringen. Her er det ingen moral eller faste rammer, bare fest og moro. Resultatet blir at folk sulter og at Ekeby forfaller. Utover denne tvisten blir kjærlighetslivet til Gösta Berling skildret. Han forelsker seg stadig, uten at det blir spesielt vellykket. I tillegg til Gösta Berling blir man introdusert for en rekke bipersoner og deres historier. Sagn, myter og overtro er også sentrale elementer i denne romanen.

Jeg synes romanen tidvis er veldig interessant og god lesning, andre ganger faller jeg litt av i alle bihistoriene. Jeg har en tendens til å gjøre dette, i hvert fall de gangene jeg tror jeg skal følge en hovedperson «slavisk» gjennom historien.

***

Fuglane av Tarjei Vesaas. Hovedpersonen i denne romanen er Mattis tust. Han er ikke som alle andre. Han bor sammen med søstera si Hege og de livnærer seg på hennes strikking. Hun prøver å få Mattis til å engasjere seg i arbeid, men dette går dårlig. Han kvir seg hver gang han føler han må prøve å få seg arbeid ved noen av nabogårdene. Mattis er fryktelig opptatt av jenter, men er litt redd dem også. Den gangen han holder på å gå ned med båten midt på fjorden og må ta inn på en øy, reddes han av to jenter i en båt, og de snakker vanlig til han. Senere ror han dem inn til land, slik at alle kan se. Dette er en seier og en opplevelse han lever lenge på. Mattis er også veldig opptatt av natur og dyreliv. En dag ser han et rugdetrekk over huset, og dette er noe han blir veldig interessert i.

Etter mye prøving og feiling på arbeidsfronten finner Mattis endelig et yrke han kan like – han har blitt fergemann! Han skysser faktisk en mann over fjorden, og denne mannen skal komme til å få en viktig betydning for livet i huset hos Hege og Mattis.

Mattis er skildret med en egen varme i denne boka. Som leser sitter man igjen med forståelse for både Mattis og hans handlinger, men også de rundt han som prøver så godt de kan å kommunisere og samhandle med han. En god bok som kan anbefales!

***

Elskede Sputnik av Haruki Murakami. Denne boka er fortalt fra K sitt perspektiv. Han er lærer på en skole og håpløst forelsket i Sumire, sin beste venn. Ettersom denne forelskelsen ikke er gjengjeldt har han stadig nye seksuelle forhold til kvinner han møter via jobben. Sumire har ikke opplevd seksuell tiltrekning før hun forelsker seg i Miu, en mye eldre gift kvinne. Hun gir opp forfatterdrømmen for en midlertidig jobb hos nettopp Miu. Denne jobben utvikler seg fra en sekretærstilling til å bli en slags personlig assistentjobb. I samme periode forandrer også Sumire seg. Hun tilpasser utseende, klær og vaner til det Miu foretrekker. Skrivingen legger hun på hyllen for en periode. Sumire holder kontakt med K via lange telefonsamtaler, før hun plutselig drar på forretningsreise med Miu. En dag ringer Miu til K og forteller at Sumire har forsvunnet sporløst fra en liten gresk øy. Hva er det som har skjedd?

Dette ble ikke noen ny favorittbok av Murakami for meg. Følte kanskje historien ble litt i tynneste laget. Det er tydelige Murakami-detaljer i boka, fra surrealismen som omfavner slutten av boka til skildringen av både kvinneskikkelsene og K. Jeg har likevel lest bøker av han som jeg synes har vært langt bedre.