Stikkord

Månedens tema: Temaet for desember var bøker oversatt fra russisk. Dette ga meg en fin mulighet for å lese en av de store russiske forfatterne, som jeg ikke har gjort før. Den observante leser vil jo merke seg at datoen nå er 20.januar, og jeg kan si såpass at å utsette og skrive om bøker så lenge ikke er et sjakktrekk! For hver dag som går «utover tida» blir det liksom vanskeligere og vanskeligere å skrive? Derfor er jeg glad det i det hele tatt ble noe av denne omtalen.

Bok: Forbrytelse og straff

Forfatter: Fjodor Dostojevskij

img_2139

Umiddelbar tanke: Ingen grunn til å være skeptisk – dette var ikke en tung og krevende murstein, derimot en fengende, interessant og spennende historie!

Handling og oppfattelse av boken: Raskolnikov er en ung mann som sliter med økonomien. Han har sluttet på skolen og befinner seg for det meste isolert på rommet sitt. En dag han er ute overhører han et forslag om å drepe en ond pantelånerske og bruke pengene til noe godt. I samme periode mottar han et brev fra moren, der det kommer fram at søsteren skal gifte seg med en mann Raskolnikov ikke kan godta. Dette bidrar til ytterligere tanker rundt det å gjennomføre dette mordet. Han begynner å tenke at det onde ved en slik handling vil oppveies av det gode som kan komme ut av det. Han kan få penger til å fullføre utdanningen sin, samtidig som søsteren og moren kan få sin økonomiske frihet.

I denne delen av romanen møter Raskolnikov også drankeren Marmeladov på en kneipe. Marmeladov bor sammen med sin nye kone, som har barn fra før. Marmeladov har selv datteren Sonja. Ettersom Marmeladov drikker er Sonja tvunget ut i prostitusjon, for å skaffe penger til resten av familien. Denne familien skal senere spille en viktig rolle i romanen.

Raskolnikov setter sine planer ut i handling – men alt går ikke som planlagt. Pantelånerskens gravide søster kommer uforvarende på han og han ser seg nødt til å drepe henne også. I tillegg er det folk på døra, og det ser ut til at det hele skal avsløres med det samme. På en utrolig måte kommer han seg unna – usett! Han takler imidlertid ikke timene og dagene etter mordet spesielt godt. Han faller inn i feber, blir paranoid og tror at alle mistenker han for mordet.

Raskolnikovs søster Dunja og hans mor kommer til byen. De er bekymret over hans tilstand. På dette tidspunktet har også den gamle studievennen til Raskolnikov, Razumikhin kommet på banen. Han skal bli en sentral skikkelse i historien. Han blir raskt tiltrukket av Dunja. Razumikhin fremstår tvers igjennom snill og fornuftig.

Mordet på pantelånersken og søsteren avsløres relativt raskt i den tykke romanen. Spenningen ligger i Raskolnikovs oppførsel og mentale prosesser etter disse drapene. Han har en tanke om at mennesker kan deles i «de ordinære» og «de ekstraordinære», der sistnevnte kategori kan regnes som supermennesker som unntas vanlige lover og regler i samfunnet. Dette gjør det mulig å gjøre en ond handling bare det ligger noe godt i bakgrunnen, ja det er faktisk slik at man da har plikt til å gjennomføre handlingen. Her drar han også fram Napoleon som eksempel.

Raskolnikovs tanker og samvittighet endres mens tiden går pg han tvinges til å ta innover seg hva han har gjort. Store deler av boka handler vel i grunn om Raskolnikovs «straff» og hvordan det er å leve med det han har gjort. Dette, sammen med den ytre handlingen der detektivene forsøker å avsløre han, Marmeladovs tragiske historie, Sonjas påvirkning på Raskolnikov og samspillet med hans egen familie gjør det til en ytterst god bok. Dostojevskij viser stor innsikt i menneskesinnet. Han skildrer følelser og desperasjon på en slik måte at det føles veldig ekte! Timene jeg brukte på denne boka var virkelig vel anvendt, det er en god grunn til at dette er en verdenskjent klassiker. Den fanget virkelig min interesse og står igjen som en av de beste leseropplevelse i 2016.

Terningkast: 6

Reklame