Du må lese den samme boka resten av livet – hvilken velger du? Her kan jeg jo ikke annet enn å si 2666 av Roberto Bolãno. For det første er det en murstein på nesten 1000 sider, og for det andre er det fryktelig mange karakterer i den. Hvis jeg måtte lese den om igjen og om igjen resten av livet hadde jeg kanskje hatt sjangs til å skille alle karakterene fra hverandre til slutt. Det er jo tross alt ganske vanskelig å holde rede på etter kun en gjennomlesing.

Beste lese-ritual? Nå har jeg et alldeles nydelig leseritual. Det er ganske enkelt å spise frokost og gi meg selv en halvtime med en bok om morgenen. Ypperlig rolig start på dagen. Nå har jeg forholdsvis kort vei til jobb og starter på et edruelig tidspunkt, jeg skal være ærlig nok til å si at dette ritualet sannsynligvis vil falle bort hvis jeg måtte stå opp tidligere.

Hvilken bok må man tvinge kjæresten til å lese? I min verden går det ikke an å ikke ha lest Harry Potter. Så jeg har forsøkt så godt jeg kan å få han til å lese serien, men dessverre har jeg ikke lykkes så godt her. Tar imot tips med takk.

Hvilken bok er det litt flaut å ikke ha lest? Jeg har ikke fullført Narnia, det synes jeg faktisk er litt flaut. Skal gi det et nytt forsøk, lover. Også har det seg sånn at den vanligvis ikke-lesende kjæresten faktisk har lest Ringenes Herre, noe jeg synes er ganske imponerende med tanke på lengde og at den har rykte på seg for å være krevende og omstendig. Det at jeg ikke har lest denne blir regelmessig tatt opp i hjemmet, og det begynner å bli litt flaut.

Noen uvaner knyttet til lesing? Tidligere lagde jeg eselører, men nå har jeg blitt mye flinkere til å bruke bokmerke. I yngre år var jeg også veldig flink til å la være og høre mammas «kan du gjøre det her» hvis jeg satt med en bok, det tror jeg hun synes var en uvane i hvertfall.

Det beste med lesing? Det absolutt beste med å lese er da du finner et univers du bare forsvinner inn i, du oppslukes og blir helt i ett med historien. Dette skjedde enda oftere da jeg var liten, det er helt fantastisk. Det blir en slags virkelighetsflukt.

Hvilken forfatter ville du helst ha hatt en romanse med? Erlend Loe, så kunne vi ha diskutert Doppler.

Hvilken bok blir mest sannsynlig stående ulest i hylla? Jeg fatter ikke hva jeg tenkte på da jeg kjøpte Ulysses på engelsk. Det skal ikke stå på ambisjonene i hvert fall. Enough said.

Kjøpe eller låne? Ja-takk begge deler. Jeg er en stor fan av biblioteket. Det er fint å ha muligheten til å låne først, og så kunne kjøpe senere hvis boka blir en favoritt. Det er jo ikke alle bøker jeg føler jeg må eie. Allikevel er jeg stor fan av bokhyller fylt med bøker også, det er noe eget med det. Husker følelsen av å samfare mammas bokhyller, forventningene til bøker jeg skal lese. Man er også litt friere med egne bøker, de har ingen innleveringsfrist sånn som de fra biblioteket gjerne har.

Har du noen litterære hemmeligheter? Jeg hadde en periode der jeg elsket å lese erotiske kjærlighetsromaner…

Hvem anser du til å påvirket lesegleden din? I størst grad er det nok mamma. Jeg er fra en leseglad familie, der mamma, pappa og søster leser. I tillegg har jeg venninner som leser og jeg har også hatt norsklærere som har påvirket lesegleden min opp igjennom årene. Jeg er heldig som har mange jeg kan diskutere litteratur med og få nye boktips fra.

Hva kommer du til å lese for barna dine? Jeg tror jeg kommer til å lese en blanding av tidløse favoritter som jeg selv likte godt som barn, men også lese nye bøker som har kommet til og som jeg ikke nødvendigvis har et forhold til. Verden utvikler seg, litteraturen likeså.

En leseropplevelse som satte spor? Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold synes jeg er en sterk bok!

Hvilken forfatter har du lest flest bøker av? Goodreads-profilen min påstår det er dødt løp mellom Erlend Loe, Britt Karin Larsen og J.K. Rowling. Jeg tror ikke dette helt stemmer. Jeg har også hatt en krimperiode i leselivet mitt, og har blant annet lest de fleste bøkene i Sue Graftons bokstavserie.  Forøvrig en serie jeg nå vurderer om jeg skal orke å fullføre eller om jeg bare skal si meg fornøyd med de jeg har lest. Kvalitetsmessig har jeg vært langt fra imponert over de siste bøkene, allikevel har jeg en trang til å fullføre serien. Nå er det jo mange år siden jeg leste de første, så jeg tror nok også jeg har utviklet meg som leser siden den tid.

Litterære fellesskap som du har vært en del av? Pennyklubben, TL-klubben, Barnas bokklubb. I år har jeg også vært med i Lines lesesirkel, en lesesirkel jeg føler kvalifiserer som et litterært fellesskap. Generelt sett er bokblogging også en form for fellesskap som jeg synes det er fint å være en del av.

Oppfordrer dere til å velge ut tre spørsmål og svare på dem i kommentarfeltet!

Reklamer