Stikkord

Bok: Åndenes hus

Forfatter: Isabel Allende

Umiddelbar tanke: Alt jeg har lest så langt av Allende er synonymt med meget høy kvalitet.

allende-isabel-andenes-hus

Handling: I denne boken følger vi historien til en familie gjennom mange dramatiske år i Chile. Vi møter den mannlige hovedpersonen Esteban Trueba i hans ungdomsår, da han jobber i gruvene og er forlovet med Rosa del Valle. Rosa er usedvanlig vakker, uoppnåelig og har grønt hår som bølger rundt henne. Hun er ikke ment til å være i denne verden lenge, og dør før hun får giftet seg med Esteban. Etter at Rosa dør blir vi bedre kjent med Clara, Rosas søster. Hun er klarsynt, allerede som liten som ser hun inn i fremtiden og viser sine telepatiske evner. I en periode av livet er hun stum, og det er da hun begynner å skrive. Senere skal hun føre journal over alt som skjer i livet til familien. Det at Clara er klarsynt gjør noe med henne som person, hun er ikke alltid like tilstede i verden slik som alle andre. En av de hendelsen hun forutser er at hun skal gifte seg med Esteban. Esteban har siden forlovelsen med Rosa og tiden i gruvene, tatt over sine foreldres eiendom i Las Tres Marías. Han eier eiendommene, styrer med hard hånd og er i det hele en brutal mann. Han lager seg en vane med å voldta unge piker og derfor kryr det av løsunger etter han. Han er også kjent for sitt temperament som resulterer i voldsomme raserianfall.

Etter at Esteban og Clara gifter seg får de datteren Blanca, og sønnene Jaime og Nicholas sammen. Blanca igjen forelsker seg i en barndomsvenn, som er langt under hennes klasse og som tilhører den motsatte politiske fløy av hennes far. Hun blir gravid og får datteren Alba. Jaime og Nicolás er tvillinger, men fundamentalt ulike. Jaime utdanner seg til lege og vier livet sitt til å jobbe døgnet rundt for de fattige. Nicolás har ulike kontroversielle prosjekter på gang, helt til han terger faren så mye at han blir sendt ut av landet. Alba forelsker seg i en mann som har helt andre politiske meninger enn Esteban, som på sine eldre dager blir senator. Han har gått inn i politikken, på høyresiden. Samtidig skjer det som det tidligere bare har vært snakket om, Chile går fra å være politisk konservativt til at sosialistene vinner valget. Det jubles blant arbeidere og studenter – men det varer ikke lenge. Den venstreorienterte regjeringen blir veltet og det skjer et militærkupp. Demokratiet blir erstattet av et militærdiktatur. Dette får sterke og dramatiske konsekvenser for familien.

Min oppfattelse av boken: For en overveldende leseropplevelse! Denne historien har alt som skal til for å være god litteratur – den har et levende persongalleri og en rik, omfattende og stor historie. Et særegent trekk ved boka og Allendes forfatterskap er den magiske realismen. Dette vil si at det overnaturlige ikke blir gjort til noe mystisk. Det bare er der, som en naturlig del av historien. Dette vises for eksempel ved at det er helt vanlig at Clara svever rundt i rommet eller forflytter gjenstander slik hun vil. Hun spår også fremtiden og hennes spådommer er noe alle godtar som sant. Jeg liker godt at det overnaturlige ikke blåses opp eller tar all plass i historien. Det bare er der, som en naturlig og berikende komponent i livene deres. Det er også komikk knyttet til dette, i skildringene som viser at andre personer prøver å tilegne seg lignende evner som Clara har. Eksempelvis interesserer Nicolás seg særlig for det overnaturlige og prøver å finne fram til evner i seg selv. Dette fungerer dårlig.

Historien fortelles på en snedig måte. Det skiftes mellom en allvitende forteller og en personal forteller der hendelser ses gjennom Estebans øyne. Tidvis føles dette litt merkelig, men jeg ser også fordelene ved dette. Esteban oppleves på en annen måte da det er han som forteller. Han er klar over sine svakheter, og akkurat dette er i hans favør. Han reflekterer over raseriet sitt, og om han ikke er mer ydmyk, fører det i allefall til at jeg får ørlite grann mer sympati for han. En karakter som Esteban kunne fort blitt skildret veldig endimensjonal. Dette synes jeg Allende unngår, vi ser også hans kjærlige sider, som kjærligheten han har til Clara og Alba. Det kan sies at de egentlige hovedpersonene er kvinnene i familien. Disse skildres varme. De har sterke bånd til hverandre og viser tydelig kjærlighet. Vi blir kjent med mange personer gjennom historien. Noen av dem dukker opp flere steder og bidrar til fremdrift og løsninger, tydelig formet av sin historie. Persongalleriet bidrar også til å løfte fram forskjellene i samfunnet. Frempek benyttes gjennom hele historien og er med på å gi en smakebit av hva som skal skje.

Chile har en dramatisk historie. De politiske endringene blir skildret troverdig i Åndenes hus. Følgene det har for familien til Esteban Trueba kjennes på kroppen, det føles så ekte! Ettersom romanen følger flere slektsledd i en familie får man også med seg utviklingen i landet politisk og kulturelt sett. Man får virkelig med seg bakteppet for inntoget av sosialismen og det senere militærkuppet og diktaturet. Ettersom mennene i kvinnenes liv er rake motsetninger politisk dras det personlige inn i politikken og det hele blir skildret engasjerende og spennende. Jeg kan ikke annet enn å ha stor respekt over hvor god kontroll Allende har over alle karakterene sine, hvordan hun skildrer samfunn og politikk, og samtidig klarer å skildre hverdagslig kjærlighet og ekteskap gjennom et langt liv. Åndenes hus er en fantastisk, storslagen roman.

Terningkast: 6.