Stikkord

, ,

2666 av Roberto Bolaño. Dette er en roman bestående av fem deler. Handlingen sentrerer rundt jakten på en tysk forfatter kalt Benno von Archimboldi og drapene på flere hundre kvinner i en meksikansk grenseby med navn Santa Teresa. I første del av romanen møter vi fire litteraturkritikere som er helt ville etter Archimboldi. De leser han, diskuterer han og leter etter han. Deres siste spor ender i byen Santa Teresa. I tillegg til denne jakten skildrer også denne delen heftig kjærlighetskrøll mellom de fire. I andre del blir vi kjent med filosofiprofessoren Amalfitano. Han frykter at datteren skal bli drept av seriemorderen i byen. Han holder også på å bli alvorlig psykisk syk. I tredje del møter vi journalisten Fate. Han er opprinnelig i Santa Teresa for å dekke en boksekamp. Han finner ut om mordene og forsøker å nøste i saken. I fjerde del av boken beskrives kvinnedrapene. I femte, og siste del av boken skildres livet til Archimboldi.

Denne boka likner ikke noe av det jeg har lest tidligere. Skildringene av drapene er sterke og ubehagelige, noen ganger måtte jeg bare legge den fra meg og ta en pause. Det er mye jeg ikke forstår i denne boka, men etterhvert prøvde jeg å la frustrasjonen over dette ligge og bare komme inn i flyen – om dere skjønner? Den er helt klart ikke en sånn bok man kan lese da man er litt sliten, her må man være skjerpa for å henge med. Uansett, boka er verdt det den krever!

***

Elskeren av Marguerite Duras. Romanen beskriver et kjærlighetsforhold. En ung jente oppvokst i koloniene i Indokina på 1930-tallet møter en rik eldre kineser og innleder et forhold til han. Her er det både aldersforskjell og raseulikhet i tillegg til at de er fra forskjellige samfunnslag. Forholdet er dødsdømt allerede fra starten. I tillegg til kjærlighetsforholdet skildres også familien til jenta. Her er det heller ikke mye lykke og trygghet å finne.

Vi får historien servert i korte glimt, og det hoppes mellom fortid og nåtid. Dette kan være litt forvirrende og går litt på bekostning av mitt «lesedriv». Jeg tror det er derfor jeg slet litt med å finne historien engasjerende. Heldigvis tar den seg litt opp mot slutten og dette redder leseopplevelsen for min del.

***

Siderhusreglene av John Irving. Dr. Wilbur Larch jobber som lege på et barnehjem. Han tar imot gravide som føder sitt barn og lar det vokse opp på barnehjemmet, men han aborterer også uønskede barn. Dette skjer i all hemmelighet. Barnehjemmet er hans hjem, og han skal bo og leve der til han dør. Larch har sine hemmeligheter. En av dem er sin avhengighet av eter, en annen er at han ser på et av barna – Homer Wells – som sin sønn. Homer Wells er et av de barna han ikke har klart å adoptere bort. Tilslutt gir Larch opp – og instruerer Homer til å bli sin assistent. Homer klarer ikke å bli komfortabel med tanken på abort og nekter å utføre dem.

Homer ender opp med å forlate barnehjemmet med det jevngamle paret Candy og Wally, som kommer til barnehjemmet for å få en abort. Homer forelsker seg i Candy. Wally drar i krigen og blir senere skutt ned, savnet og antatt død. Homer og Candy innleder et forhold og Candy blir gravid. Samtidig skjer det utrolige – Wally blir funnet i live. Graviditeten og forholdet må plutselig under en moralsk vurdering. Hva skal de gjøre?

Jeg liker godt det jeg har lest tidligere av John Irving, og Siderhusreglene føyer seg pent i rekken. Selv om romanen er skrevet i 1985 er tematikken rundt abort dessverre fortsatt aktuell den dag i dag. Beskrivelsen av hva kvinner gjorde i desperasjon for å abortere bort barn er sterk lesning. Irving har spennende og levende karakterer i sin historie. De er helhetlige mennesker som vokser og overrasker. Romanen foregår over tre generasjoner, noe som fungerer godt. Jeg kan ikke peke på noe jeg ikke liker her – det meste er bra med denne romanen.