Stikkord

Månedens tema: temaet for august var å lese en bok skrevet av Margaret Atwood. Det passet meg fint, da det er en forfatter jeg lenge har tenkt å lese. Margaret Atwood er en forfatter mange i bokblogg-kretsen løfter frem som svært god – og dette ga noen forventninger på forhånd.

Bok: The Robber Bride

Forfatter: Margaret Atwood

Umiddelbar tanke: Velskrevet og fengende litteratur, Atwood innfrir forventningene!

atwoodHandling: Hovedpersonene i denne boka er Tony, Roz og Charis. De har alle en historie med Zenia. Hun er en meget vakker, smart, manipulerende og ondskapsfull kvinne. Hennes moralske kompass er ute av funksjon, noe de tre kvinnene får personlig erfaring med.

Tony blir kjent med Zenia gjennom studiekameraten West, som hun er forelsket i. Hun skygger banen da hun skjønner at Zenia og West er et par. Hun blir heller Zenias nære og fortrolige venninne over en periode, før Zenia mister interessen for henne. Zenia mister også interessen for West, som tar bruddet svært tungt. Det er Tony som må bygge han opp igjen, og et sted i denne prosessen blir Tony og West et par. Tony føler seg ikke helt trygg i forholdet, og plutselig en dag står Zenia på døra igjen, sårbar og fortvilet og med et stort behov for trøst og beskyttelse av West.

Charis bor i et hus på en øy sammen med kjæresten Billy, som oppholder seg ulovlig i landet. Hun jobber som yoga-instruktør, og en dag dukker Zenia opp på en av timene hennes. Hun ser forferdelig ut, blek, tynn og med en solid blåveis. Hun kan fortelle Charis at hun er døende av kreft og at hun blir mishandlet av mannen hun bor med. Om hun kunne få bo litt hos Charis? Zenia får selvsagt lov til det. Billy kan ikke fordra Zenia og det er utfordrende for Charis å skulle tilfredsstille begge. Etter en lengre periode med turbulens er plutselig både Billy og Zenia borte. Charis sitter igjen alene, og gravid. Hva har skjedd med kjæresten hennes?

Roz er karrierekvinne. Hun møter Zenia på en restaurant, der Zenia påstår hun er undercover journalist. Zenia har snart en fot innenfor i Roz’s magasin, og det går ikke lenge før hun har overtatt styringen totalt. Magasinet er ikke det eneste hun er interessert i, hun har også fått øye på Roz sin mann.

Møtene med Zenia medfører personlige sammenbrudd og tap for alle tre. De er derfor lettet da de mottar innbydelsen til Zenias begravelse. Allikevel føles hun som en skygge som aldri helt forsvinner, og da de observerer henne fem år etter begravelsen er ingen egentlig overrasket. Zenia er tilbake – og spørsmålet er hva hun vil ha denne gangen? Og har Tony, Roz og Charis egentlig noe igjen å tape?

Min oppfattelse av boka: Boka veksler mellom å ha fokus på Tony, Roz og Charis. I begynnelsen forteller den om dagen de møter Zenia igjen, og akkurat her blir jeg som leser kanskje noe utålmodig, grunnelementene i skildringen av dagen blir jo de samme. Jeg ser likevel at det fungerer som en introduksjon av karakterene og deres liv, samtidig som det er et smart trekk rent komposisjonsmessig. Etter at Zenia er tilbake i livet deres, følger et tilbakeblikk på hver av hovedpersonenes tidligere historie med henne, før boka avsluttes i nåtid. Sirkelen er sluttet.

Selv om Zenia blir regnet som den store skurken i denne romanen, synes jeg de fleste av mennene også er lite å samle på. Det er heller ikke solskinnshistorier i barndommen til de tre hovedpersonene, noe som kanskje er med på å belyse hvorfor de har endt opp med disse mennene i utgangspunktet.

En av romanens sterke sider er i mine øyne de originale og interessante personkarakteristikkene. For meg skiller spesielt Tony seg ut, jeg har ikke lest om så mange kvinner som er lidenskapelig opptatt av krig og som har en forkjærlighet for å snakke baklengs tidligere. De tre kvinnene er også veldig forskjellige, noe som gjør det mer interessant for meg som leser. Atwood knytter de sammen via opplevelsene de har hatt med Zenia, og slik oppstår vennskap som kanskje hadde vært usannsynlig hvis det ikke hadde vært for behovet for støtte, medfølelse og oppbygging av hverandre.

Jeg vet aldri helt hva som kommer til å skje, eller hva som egentlig er sant i denne romanen. Det gjør det til spennende lesning. Zenia er en løgner, og det gjør det jo interessant da det er flere momenter i historien der bare hun vet sannheten. Som leser får vi aldri et klart inntrykk av hennes historie, det bidrar til å opprettholde mystikken rundt henne. Det vi ser er at hun er bemerkelsesverdig god til å få folks tillit og få dem til å føle seg spesielle, hun trekker dem inn i et spill som kretser rundt henne. Det er bare det at dette kun varer sålenge Zenia selv vil, og det er alltid på hennes premisser. En slags bruk-og-kast mentalitet jeg dessverre kan kjenne igjen hos enkelte mennesker i den virkelige verden også.

Jeg leste romanen på engelsk og synes språket var lettlest uten at det opplevdes som for «enkelt» av den grunn. Alt i alt innfridde romanen forventningene jeg hadde på forhånd, det er en engasjerende og spennende roman, som jeg fortsatt sitter igjen med mange tanker om.

Terningkast: 5