Stikkord

Bok: Onkel Toms hytte

Forfatter: Harriet Beecher Stowe

Umiddelbar tanke: Det første som slår meg er hvor sterkt den kristne tro og tanke står igjennom hele boka.

tom

Handling: I denne romanen følger vi flere personer. En av de er Onkel Tom. Han er en from kristen mann som setter sin ære i å være en ansvarsfull tjener overfor sine herrer. Vi møter også rengjøreren Eliza, og hennes sønn Harry. Alle tre befinner seg i begynnelsen av historien hos Mr. Shelby og hans kone Emily Shelby. De er vennlige mot sine slaver og spesielt Emily har lett for å knytte seg til sine nærmeste, i dette tilfellet Eliza og lille Harry. Dessverre har Mr. Shelby satt seg selv i gjeld og blir nødt til å selge Tom til en slavehandler. Slavehandleren får øye på Harry, og vil kjøpe han også. Eliza overhører dette og bestemmer seg for å rømme for å unngå at hun og Harry blir skilt.

Eliza rømmer nordover, og selv om det ved flere anledninger er nære på, klarer hun å berge seg og Harry gjennom de kritiske første dagene av flukten. Senere treffer hun igjen sin mann, George, som også er på rømmen. De setter sammen kursen for Canada.

Onkel Tom har innfunnet seg med sin skjebne. Han legger sitt liv i hendene på Gud. Sammen med slavehandleren reiser han nedover Mississippi-elva. Vennlig og trofast som han er, skaffer han seg raskt en venn i lille Eva fra New Orleans. Han redder henne fra å drukne, og i takknemlighet kjøper Evas far, August St. Clare Tom. Tom får en fin tid hos denne familien. Eva er kristen og hun bidrar til at Toms tro blir sterkere og tryggere. Hun er limet i familien, holder det skrøpelige forholdet mellom moren og faren i sjakk, sjarmerer sin kusine Ophelia og går foran som en fullstendig fordomsfri og nærmest helgenaktig skikkelse.

Eva er aldri ment å skulle være lenge på denne jorden. Etter en sykdomsperiode blir hun svakere og svakere. Hun dør, men ikke uten å sette sterke spor i menneskene rundt seg. Hennes far lover å sette Tom fri. Før han rekker dette blir han knivstukket, og Tom blir solgt til slaveeieren Simon Legree.

Legree er en forferdelig mann, som opererer under filosofien om at det er bedre å kjøre niggere hardt, «bruke de opp», og heller kjøpe nye fortløpende. Han er en tyrann, og bestemmer seg for å knekke Tom, som han ikke kan fordra. Tom nekter å piske sine medslaver og hjelper de som han ser trenger det ute på bomullsmarka. Legree får et sterkt hat for Tom og pisker han nesten til døde flere ganger. Det er vanskelig for Tom å holde fast ved troen i denne delen av sitt liv. Han opplever to syn, et fra Eva og et fra Gud. Disse gir han fornyet styrke og kraft i det å være en trofast kristen livet ut.

Min oppfattelse av boken: Romanen ble utgitt i 1852 og skal ha vært en svært viktig inspirasjonskilde for kampen mot slaveriet. Den solgte godt, takket være en spennende historie og Stowes politiske og kristenhumanistisk budskap – slavene skulle og måtte frigjøres! I senere tid har boken fått kritikk for å bidra til å skape flere stereotyper av afrikanere.

Jeg likte romanen svært godt, uten at jeg helt klarer å sette ord på hva som gjør at jeg synes den er så god. Kanskje er det en blanding av at den har vært så viktig rent historisk, at den opererer med klare budskap og har en spenning som holder hele veien. Jeg har vel også en tendens til å like romaner med mange fortellinger og bipersoner, og det får jeg til de grader her.

Boka er veldig tydelig på at slaveri ikke burde eksistere. Slavene burde i stedet utdannes og få sin frihet. Denne problemstillingen utforskes godt da Tom er hos St.Clare. Kusinen Ophelia fra nord mener slavene bør befries og gis utdanning, men har samtidig store fordommer. Hun får ansvar for utdanningen til lille Topsy, et lite barn som påstår hun er «født slem» og ikke responderer på noenting av det Ophelia prøver, før hun tilslutt overkommer egne fordommer og gir Topsy kjærlighet.

Det forferdelige ved å splitte familiene og bli solgt som en gjenstand uten følelser ligger som et bakteppe gjennom hele historien. Sentralt er jo Onkel Toms familie, de gjør alt de kan for å skaffe penger for å få han tilbake. Splittelsen av familier kan også føre til at enkelte velger å ta livet av både seg selv og/eller sine barn for å unnslippe skjebnen de er tiltenkt. Romanen fører også en forståelse for hvorfor mennesker gjør onde handlinger og hva et liv i nød kan tvinge andre til å gjøre.

Kristendommen og mulighet for frelse er viktige budskap i boka. Spesielt Eliza, Tom og Eva har viktige roller her. Alle finner styrke i Gud og oppmuntrer sine medmennesker til å gjøre det samme. Det står veldig klart for leseren at Stowe mente kristendommen ikke var forenlig med slavehold.

Dette er en bok for deg som: ønsker å lese en bok om slaveriet sett fra slavenes øyne.

Terningkast: 5

 

Reklame