Stikkord

, , , , , , , , ,

Tatertriologien av Britt Karin Larsen. Fordi det er viktig å vite noe om hvordan taterne har blitt behandlet i Norge. Fordi hun skriver så godt, så levende. Fordi du bli glad i karakterene, selv de som kanskje ikke fortjener det.

Leksikon om lengsel av Hilde Østby. Fordi vi får kjente historier om kjærlighet i ny og overraskende innpakning. Fordi den er sånn intelligent morsom. Fordi man blir nysgjerrig på leksikonredaksjonen.

Hver morgen kryper jeg opp av havet av Frøydis Simmons. Fordi naturvitenskap og følelser er vevd sammen i symbiose. Fordi jeg vil klistre sidene opp på veggen og lese dem hver eneste dag. Fordi vi får bare litt av hovedpersonen, uten at det blir plagsomt – man bare lengter etter mer.

The catcher in the rye av J. D. Salinger. Fordi fortellerstemmen er helt fantastisk. Fordi det er som om hele boka går i et forrykende tempo. Fordi det handler om angst, identitet, å høre til, tap og fremmedgjøring.

Harry Potter av J. K. Rowling. Fordi den rommer et helt nytt univers. Fordi det er bøker ALLE kan få et forhold til, uavhengig av alder. Fordi sidene bare flyr av sted foran øynene dine.

Eva Luna av Isabel Allende. Fordi persongalleriet er mildt sagt interessant. Fordi det er så mange historier i Eva Lunas historie. Fordi disse historiene også beskriver et urolig sør-amerikansk samfunn på en god måte.

Det jeg elsket av Siri Hustvedt. Fordi den er så kompleks. Fordi innblikket i kunstverdenen gir den en ekstra dimensjon. Fordi man aner tragedien allerede i tittelen.

Stolthet og fordom av Jane Austen. Fordi den ble skrevet på 1800-tallet, men allikevel er den evig aktuell – eller en klassiker om du vil. Fordi kjærlighetshistorien vekker romantikeren i meg, og Mr. Bennet vekker komikeren. Fordi du er godt rustet til å se Colin Firth sin rolle som Mr. Darcy (og det finnes ikke noe bedre) i BBC sin filmatisering av boka.

Norwegian Wood av Haruki Murakami. Fordi den handler om psykisk smerte og ensomhet, sammen med kjærlighet og sex. Fordi man både reflekterer og underholdes underveis. Fordi den handler om å finne seg selv i en studenttilværelse i Japan, helt forskjellig fra det jeg har opplevd i Norge, men allikevel kan jeg relatere meg til det hovedpersonen føler.

Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Fordi man får en større forståelse for hva ME faktisk innebærer. Fordi det er en sånn bok man aldri har lyst til å bli ferdig med, enda den er på nesten 600 deilige sider. Fordi det er så jævla modig å skrive en selvbiografisk roman (hilsen hun som skriver en anonym blogg).