Stikkord

Bok: Kafka på stranden

Forfatter: Haruki Murakami

Sjanger: fantasy

uten navn  Umiddelbar tanke: altså – virkelig?

Handling i twitter-format: Boka introduserer oss for en parallellhistorie der vi følger Kafka Tamuras opplevelser i byen Takamatsu og Nakatas reise for å finne steinen til veien inn.

Handling med litt flere ord: Kafka Tamura har rømt hjemmefra som 15 åring, for å unnslippe faren og en spådom omhandlende moren og søsteren. Han kommer frem til byen Takamatsu. Her finner han frem til et privat bibliotek, der han blir venn med resepsjonisten Oshima og Saeki, bestyrerinnen. Etter en merkelig hendelse der han våkner med blod på hendene flytter han inn på et rom i biblioteket. En del av Kafkas reise handler også om en lengsel etter å finne igjen moren og søsteren. Han begynner å undre seg om Saeki kan være sin mor, samtidig som han føler et veldig begjær for henne.

Nakata er «litt dum i hodet» etter en merkelig ulykke som skjedde da han var liten. Etter dette kan han ikke lenger lese, men han har en spesiell egenskap – han kan snakke med katter. Det er leting etter en katt som fører han til den mystiske «Johnnie Walker» og dette er begynnelsen på en lang reise. Han møter en lastebilsjåfør som hjelper han og sammen leter de etter steinen til veien inn.

Min oppfattelse av boka i twitter-format: En bok som dessverre mister meg i altfor mange løse tråder.

Min oppfattelse av boka med litt flere ord: Begynnelsen var svært lovende – vi blir kjent med Kafka Tamura og hans grunner til å reise hjemmefra. En søken etter mor og søster blir påbegynt, samtidig som vi blir kjent med flere interessante bipersoner som bidrar til spenning. Vi blir også kjent med Nakata, hans bakgrunn og det at han kan snakke med katter. Her er boka drivende god! Dessverre opprettholdes ikke dette. Viktige hendelser (f.eks. Jonnie Walker sekvensen) blir hengende i løse luften uten noe forsøk på oppklaring. Dette er bare ett av flere momenter i boka som ikke har noen innvirkning på det som kommer senere i historien. Man blir sittende med følelsen av «hvorfor i alle dager er dette med?» Boka er i tillegg for lang. Jeg sitter igjen med tanken om at ja, selvfølgelig er dette fantasy, men det hele blir litt for surrealistisk for egen del.

Dette er en bok for deg som: ønsker et 1001-kryss?!

Terningkast: 3.

Reklame