Stikkord

, , , , , , , ,

Det er august, og det er bare å innse det. Høsten kommer i år også. I stedet for å furte unødvendig over dette faktum, har jeg bestemt meg for å glede meg til ullsokker, te-kopper og bøker. I denne sammenheng kommer en liste over bøker jeg har lest, som du også bør lese.

Beatles av Lars Saabye Christensen. Fordi bruken av Beatles som bakgrunnsteppe er et godt virkemiddel. Fordi man må lese boka før serien kommer på tv til høsten. Fordi språkbruken gjør karakterene så levende. (Flaut nok har jeg ikke lest oppfølgerne av trilogien; Bly og Bisettelsen, dette må jeg gjøre noe med.)

Miraklene i Santo Fico av D.L. Smith. Fordi jeg leste den ute på gresset en sommerdag jeg var 17, like før en viktig konkurranse. Fordi den handler om mirakler. Fordi den en lang tid var min absolutte favoritt.

Doppler av Erlend Loe. Fordi den er annerledes. Fordi bak ironien og naiviteten er det et par stikk til hvordan vi lever livene våre i dag. Fordi Bongo (elgkalven) er ganske kul.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda. Fordi man blir så glad i hovedpersonene. Fordi den har en sånn varme i seg. Fordi den tåler å bli lest en trillion ganger.

Balansekunst av Rohinton Mistry. Fordi den er så fæl. Fordi kontrastene skildres på en utmerket måte. Fordi den berører deg, sterkt.

The hunger games av Suzanne Collins. Fordi den er spennende. Fordi den rommer en god del samfunnskritikk. Fordi den er perfekt strandlektyre.

Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón. Fordi den er et mysterium av en bok. Fordi den er så kompleks. Fordi den er en god historie.

Det vokser et tre i Mostamägg av Britt Karin Larsen. Fordi du lærer noe om en minoritet i Norge, de skogfinske. Fordi hun skildrer livet slik livet er; et usikkert prosjekt. Fordi språket er underfundig, nydelig, og får deg til å tenke.

Shantaram av Gregory David Roberts. Fordi India er et fascinerende land. Fordi persongalleriet slår imot deg. Fordi man nesten skulle ønske den var lenger.

Constance ring av Amalie Skram. Fordi man burde ha lest noe av Amalie Skram. Fordi naturalismen er så brutal, og livet er brutalt så det får man bare lære seg med en gang. Fordi det på den tiden var ganske skandaløst.

Såå… Hvilke bøker har DU lest – som jeg også bør lese?

Reklame