Stikkord

Det er noe spesielt ved det å dykke inn i et nytt univers, bli kjent med karakterer og en historie. Glemme seg selv totalt og bare vende side etter side. De mest intense leseropplevelsene hadde jeg da jeg var yngre. Kanskje fordi vi ikke setter grenser på samme måte, kanskje fordi vi ikke setter spørsmål ved noenting, kanskje fordi vi er mer levende i alt – i sorg, glede, spenning. Ettersom jeg har blitt eldre har andre ting kommet mer i fokus. Jeg verdsetter et godt språk og en historie uten klisjeer. Karakterer med flere lag og som vokser utover i historien. Relasjoner.

Jeg velger forskjellige bøker utifra forskjellige behov. Av og til trenger jeg lett underholdning, av og til ettertanke, av og til vil jeg fryde meg over et godt språk, andre ganger vil jeg lese en tung – men god klassiker. Årstid har også noe å si for hva slags litteratur jeg velger. I skoleåret blir det lest mest pensum, mens i ferier konsumeres det skjønnlitteratur.

I løpet av de siste dagene har jeg slukt «The Hunger Games»-triologien skrevet av Suzanne Collins. Handlingen foregår i Panem, der «the Capitol» holder befolkningen i 12 ulike distrikter i sjakk ved å arrangere årlige «Hunger Games». 2 ungdommer fra hvert distrikt blir valgt og samles for å kjempe mot hverandre i en arena. Spillet foregår til det kun er en overlevende igjen.

Seriens hovedperson Katniss Everdeen, melder seg frivillig til å delta i The Hunger Games for å redde lillesøsteren sin, som opprinnelig ble trukket ut. Den andre fra distriktet er bakersønnen Peeta Mellark. I den første boka følger vi Katniss og Peetas kamp for å overleve. I bok to får listigheten til Katniss konsekvenser. Regjeringen er ikke fornøyd og vil helst se henne død. Katniss har blitt selve symbolet på opprør. Distriktetene er lei av å bli holdt i tømme av president Snow og hans regjering, de vil ha slutt på fattigdom og brutalitet. Et begynnende opprør tar form og presidenten vil vise opprørerne sin makt ved å holde et spektakulært «Hunger Games». Situasjonen kommer ut at hans kontroll og ting tar vendinger ingen kunne forutse. Midt oppi det hele befinner Katniss og Peeta seg.

I bok nummer tre utspiller krigen seg. Dette er en annerledes bok, en bok om nødvendighet, om tap, om å være modig og om å kjempe for noe man tror på. I denne boken forandrer også relasjonen mellom Katniss og Peeta seg markant. Krig, makt, ødeleggelse og løgner er i ferd med å sette dype spor.

Bøkene er gode, de er lettleste og spennende med et budskap. Personlig synes jeg relasjonen mellom Katniss og Peeta er det som skaper framdrift og holder historien sammen, da denne «forsvinner» i bok tre står jeg igjen med litt mange løse tråder og et litt rotete inntrykk. Allikevel er det som skjer i denne boka og forandringen av hovedpersonene nødvendig etter alt som har skjedd, og også en god avslutning på triologien.